Την Παρασκευή 23 Μαρτίου θα γίνουν οι αγώνες της 22ης αγωνιστικής και τελευταίας της κανονικής περιόδου της Βόλεϊ Λιγκ. Για τον Παναθηναϊκό μπορεί να είναι και ο τελευταίος αγώνας στη μεγάλη κατηγορία και η αρχή για μια νέα εποχή που ίσως φέρει την καταστροφή, ίσως και την λύτρωση...
Αυτό θα φανεί στο μέλλον. Αυτό που θα γράψει η ιστορία είναι η Παρασκευή. Για την ακρίβεια θα είναι η Μεγάλη Παρασκευή για τον Παναθηναϊκό που κρέμεται από μια κλωστή για να επιβιώσει. Το χειρότερο για αυτόν είναι ότι δεν κρατάει καν την κατάσταση στα χέρια του. Περιμένει τον «δήμιο» του να γίνει «σωτήρας» του, δηλαδή, περιμένει από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης που το νίκησε απόψε να μπορέσει να νικήσει και την ΕΑΠ στην Πάτρα. Αλλά ακόμα κι έτσι να γίνουν τα πράγματα ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να πάρει θετικό αποτέλεσμα από τον ΠΑΟΚ στο Μετς πράγμα όχι ακατόρθωτο αλλά εξαιρετικά δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς πως η ομάδα έχει μεν βελτιωθεί αλλά οι δυνατότητες της είναι πλέον συγκεκριμένες.
Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και ας δούμε όλα τα σενάρια που μπορούν να συμβούν την τελευταία αγωνιστική για όλους και για όλα:
Πρώτα σχετικά με τον απ΄ ευθείας υποβιβασμό του Παναθηναϊκού, τα σενάρια για τα πλέι άουτ αλλά και το κίνητρο που έχει ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης να κυνηγήσει θετικό αποτέλεσμα έχοντας στόχο το πλασάρισμα στα πλέι οφ αφήνοντας την Κηφισιά ή, τον Άρη εκτός 8αδας:
1.Αν η βαθμολογική διαφορά μεταξύ ΕΑΠ και ΠΑΟ μείνει ως έχει (στους 7 βαθμούς) υποβιβάζεται ο Παναθηναϊκός χωρίς πλέι άουτ.
2.Αν η ΕΑΠ νικήσει τον Εθνικό με 3-1 ή, 3-0: Ο Παναθηναϊκός υποβιβάζεται στην Α2 χωρίς πλέι άουτ ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα Παναθηναϊκού - ΠΑΟΚ.
3.Αν η ΕΑΠ νικήσει τον Εθνικό 3-2: Ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί νίκη επί του ΠΑΟΚ με 3-0 ή, 3-1 σετ για να οδηγηθεί με τους πατρινούς στα πλέι άουτ.
4.Αν ο Εθνικός νικήσει 3-2 την ΕΑΠ: Ο Παναθηναϊκός θέλει νίκη έστω και με 3-2 επί του ΠΑΟΚ για να πάει στα πλέι άουτ μαζί με την ΕΑΠ. Σε αυτή την περίπτωση ο Εθνικός ενδέχεται να ισοβαθμήσει με τον Άρη (εφόσον οι κιτρινόμαυροι χάσουν 3-1 ή, 3-0 από τον Παμβοχαϊκό) αλλά η ομάδα της Θεσσαλονίκης έχει καλύτερο συντελεστή σετ και πόντων στα μεταξύ τους παιχνίδια.
5.Αν ο Εθνικός νικήσει 3-1 ή, 3-0 την ΕΑΠ: Ο Παναθηναϊκός έστω και με ήττα 3-2 από τον ΠΑΟΚ θα πάει στα πλέι άουτ με την ΕΑΠ. Σε αυτή την περίπτωση ο Εθνικός θα μπει στα πλέι άουτ αφού ακόμη κι αν δεν περάσει τον Άρη θα ισοβαθμήσει με την Κηφισιά. Σε ισοβαθμία με την Κηφισιά, ο Εθνικός είναι καλύτερος στη μεταξύ τους διαφορά και θα μπει στην 8αδα ενώ η Κηφισιά θα πέσει 9η αφού δεν έχει άλλο αγώνα. Αντίθετα η Κηφισιά γλιτώνει από τον Εθνικό σε τριπλή ισοβαθμία (ΠΑΟΚ, Κηφισιά, Εθνικός) και στην τετραπλή ισοβαθμία (Άρης, ΠΑΟΚ, Κηφισιά, Εθνικός).
Φυσικά εκτός από το ζήτημα της παραμονής του Παναθηναϊκού και το εάν θα γίνουν πλέι άουτ η 22η αγωνιστική θα κρίνει το πλεονέκτημα έδρας στο ζευγάρι των ημιτελικών μεταξύ του Ολυμπιακού και του Φοίνικα όπως επίσης και τις θέσεις από την 5η έως την 8η.
Ο Ολυμπιακός τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί τη σημασία της ήττας στην Πάτρα από την ΕΑΠ. Οι «ερυθρόλευκοι» για να μπορέσουν να κρατήσουν την 2η θέση θα πρέπει να νικήσουν τον Ηρακλή στη Μίκρα εκτός βέβαια κι αν ο Φοίνικας το κάνει και πάλι το... θαύμα του με αντίπαλο τη Λαμία που είναι και ο «κακός του δαίμονας». Οπως ο Φοίνικας που κυνηγάει την 2η θέση έτσι και η Λαμία δεν είναι αδιάφορη βαθμολογικά αφού θέλει να κρατήσει την 5η θέση που έπιασε απόψε μετά τον βαθμό που πήρε στην Πυλαία από τον ΠΑΟΚ.
Για τους ίδιους λόγους με τη Λαμία και ο ΠΑΟΚ δεν θα είναι αδιάφορος βαθμολογικά με τον Παναθηναϊκό στο Μετς καθώς θα διεκδικήσει ένα ακόμα καλύτερο πλασάρισμα και κυρίως να ξεπεράσει τη Λαμία, τον Άρη και κυρίως την Κηφισιά με την οποία είναι ισόβαθμος και η ομάδα των βορείων προαστίων έχει καλύτερο συντελεστή πόντων στα μεταξύ τους παιχνίδια.
Εάν, όμως, ο ΠΑΟΚ δεν πάρει βαθμό από τον Παναθηναϊκό και ο Εθνικός νικήσει την ΕΑΠ και υπάρξει τριπλή ισοβαθμία ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερος, ακολουθεί η Κηφισιά και μετά ο Εθνικός (ΠΑΟΚ 8, Κηφισιά 5, Εθνικός 4 βαθμοί στις μεταξύ τους αναμετρήσεις).
Υπάρχει όμως και πιο... τρελό σενάριο. Να υπάρξει τετραπλή ισοβαθμία ΠΑΟΚ, Κηφισιάς, Εθνικού και Άρη. Σε αυτή την περίπτωση τι γίνεται;
Μετρούν τα μεταξύ τους παιχνίδια των τεσσάρων ομάδων. Μετά από πολύ... λογαριασμό προκύπτει πως ο Άρης είναι καλύτερος απ΄ όλους και ακολουθούν ο ΠΑΟΚ, η Κηφισιά και μετά ο Εθνικός. Μάλιστα η Κηφισιά με τον Εθνικό ισοβαθμούν εκ νέου και οι συνολικοί πόντοι είναι (597-616) για την Κηφισιά και (576-599) για τον Εθνικό.
Εάν έχουμε ισοβαθμία της Λαμίας είτε με τον ΠΑΟΚ είτε με τον Άρη οι «ρουμελιώτες» είναι σε καλύτερη μοίρα.
Εάν έχουμε τριπλή ισοβαθμία τότε η Λαμία είναι πάλι καλύτερη, ακολουθεί ο Άρης και μετά ο ΠΑΟΚ.
Συμπέρασμα; Η εβδομάδα των... παθών μόλις άρχισε για όλους στην Βόλεϊ Λιγκ.
Οι μόνοι ήσυχοι βαθμολογικά είναι ο Ηρακλής που έχει εξασφαλίσει την πρώτη θέση και ο Παμβοχαϊκός που ότι και να γίνει θα είναι 4ος και θα παίξει με τον «γηραιό» στα ημιτελικά.
Πάντως, ο Ηρακλής θα έχει τους δικούς του μπελάδες με την ΕΕΑ, τους δικαστές και τα χρέη να τον κυνηγούν.
Οσο για τον πιο... ωραίο της παρέας μάλλον είναι ο Παμβοχαϊκός. Μπορεί να έχασε άδοξα τον στόχο του Κυπέλλου αλλά όπως έδειξε και στον αγώνα της Παρασκευής με τον Ηρακλή, στο πρωτάθλημα φαίνεται πως θα το γλεντήσει χωρίς άγχος και πίεση. Και δικαιολογημένα διότι έχει ξεπεράσει με το παραπάνω τον αρχικό στόχο που ήταν η παραμονή.
Οπως φάνηκε και στον αγώνα της Παρασκευής με τον Ηρακλή η ομάδα του Νίκου Ζαλμά είναι ικανή για τη μεγάλη ζημιά στα πλέι οφ εκτός κι αν ο καλός Ηρακλής παίξει όπως μπορεί και κυρίως έχοντας τον Ντεσπέιν στη δύναμη του.